Inflatie verder gedaald

De inflatie bedroeg in september 2,4 procent. Zo laag is de inflatie de afgelopen 12 maanden niet geweest. In augustus was de inflatie 2,8 procent. De daling van de inflatie kwam vooral doordat kleding goedkoper was dan vorig jaar. Ook de prijsontwikkeling van benzine en voedingsmiddelen drukte de inflatie. De inflatie wordt berekend uit de stijging van de consumentenprijsindex (CPI) ten opzichte van dezelfde maand een jaar eerder.

Inflatie

Inflatie 
Om de inflatie tussen de lidstaten van de Europese Unie te kunnen vergelijken worden geharmoniseerde prijsindices (HICP) berekend. Voor de Europese Centrale Bank (ECB) is de hoogte van de inflatie in de eurozone een belangrijk richtsnoer bij het bepalen van het rentepeil. Volgens de ECB heerst er prijsstabiliteit als de inflatie in de eurozone in de buurt van de 2 procent ligt.

De Nederlandse inflatie volgens de HICP was in september 2,4 procent. Dit is ruim twee keer zo hoog als het gemiddelde in de eurozone. Eurostat, het Europees statistisch bureau, berekende voor de eurozone een inflatie van 1,1 procent in september. Nederland behoort sinds oktober 2012 tot de landen met de hoogste inflatie van de eurozone. Dit komt voor een groot deel door belastingverhogingen die in Nederland zijn doorgevoerd.

Inflatie volgens HICP

Inflatie volgens HICP 
Meer cijfers staan op de themapagina Prijzen.

Voor meer conjunctuurinformatie zie: conjunctuurbericht.