Conjunctuurbeeld minder negatief

Het conjunctuurbeeld is eind september iets beter dan eind augustus. Er waren meer verbeteringen dan verslechteringen in de conjunctuurklok. Het zwaartepunt van de indicatoren in de Conjunctuurklok ligt minder diep in de fase van laagconjunctuur en gaat voorzichtig richting herstel. Op een na alle indicatoren in de Conjunctuurklok presteren echter nog onder hun langjarig gemiddelde.

De indicator van het consumentenvertrouwen bleef in september onveranderd op -33. De stemming van de ondernemers in de industrie verslechterde, na een aantal maanden met een verbetering. Het producentenvertrouwen kwam in september uit op -2,8.

De ontwikkeling van de bestedingscategorieën uitvoer van goederen, bedrijfsinvesteringen en consumptie door huishouden bevestigt de laagconjunctuur. De groei van de export is bescheiden. Het volume van de uitvoer van goederen was in juli 1,9 procent groter dan een jaar eerder. De bedrijfsinvesteringen in materiële vaste activa waren 8,6 procent lager dan in juli 2012. Huishoudens ten slotte besteedden 2,2 procent minder dan een jaar eerder.

De industrie produceerde in juli 0,4 procent minder dan een jaar eerder. De krimp neemt af. Verder zijn er in augustus 608 bedrijven en instellingen (exclusief eenmanszaken) failliet verklaard. In de eerste acht maanden van 2013 werden 15 procent meer faillissementen uitgesproken dan in dezelfde periode van 2012.

De laagconjunctuur is ook goed zichtbaar op de arbeidsmarkt. De voor seizoeneffecten gecorrigeerde werkloosheid daalde in augustus naar 683 duizend. Desondanks blijft de werkloosheid hoog. Het aantal banen daalde in het tweede kwartaal verder, net als het aantal vacatures en het aantal uitzenduren in fase A.

Het meest recente cijfer over de economische groei betreft het tweede kwartaal van 2013. De Nederlandse economie kromp met 1,7 procent ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder. Vergeleken met het eerste kwartaal kromp de economie met 0,1 procent. Het was de vierde kwartaal-op-kwartaalkrimp op rij. Wel wordt de terugval geleidelijk minder groot. Bij de kwartaal-op-kwartaalgroei is rekening gehouden met werkdag- en seizoeneffecten.

Bruto binnenlands product (bbp)

Bruto binnenlands product (bbp)

Meer cijfers staan in het dossier Conjunctuur.

Voor meer conjunctuurinformatie zie: conjunctuurbericht.