Bescheiden toename omzet detailhandel

De omzet van de detailhandel was in juli 1,2 procent hoger dan in juli 2012. De verkochte artikelen waren gemiddeld 2,8 procent duurder. Het volume van de omzet was 1,6 procent kleiner dan een jaar eerder. De samenstelling van de koopdagen was in juli dit jaar gunstiger dan in juli 2012. Het opwaartse effect hiervan op de omzet wordt geraamd op ongeveer 2,5 procent.

Winkels in voedings- en genotmiddelen deden goede zaken. Zij behaalden 6,9 procent meer omzet dan een jaar eerder. De winkeliers in deze sector rekenden gemiddeld 4,0 procent meer voor hun producten, het omzetvolume was 2,8 procent groter.

Winkeliers in de non-foodsector daarentegen zetten 2,7 procent minder om dan een jaar eerder. Hier waren de prijzen van de verkochte artikelen gemiddeld 2,0 procent hoger. Het omzetvolume van de non-foodwinkels kromp met 4,6 procent. Binnen de non-foodsector liep de omzetontwikkeling sterk uiteen. De omzet van winkels in consumentenelektronica en winkels in artikelen voor het inrichten van de woning was fors lager. Ook doe-het-zelfzaken en winkels in huishoudelijke artikelen boekten minder omzet. Textielsupermarkten, drogisterijen en winkels in bovenkleding realiseerden hogere omzetten dan een jaar eerder.

De omzet van postorderbedrijven en internetwinkels was 11,0 procent hoger dan in juli 2012. Ook in de voorgaande maanden was er een sterke toename.

Omzet detailhandel

Omzet detailhandel

De in dit bericht gepubliceerde cijfers zijn bijgesteld ten opzichte van het op 12 september 2013 gepubliceerde bericht over de detailhandel. De cijfers zijn bijgesteld op grond van de meest recente gegevens.

Meer cijfers staan op de themapagina Handel en Horeca.

Voor meer conjunctuurinformatie zie: conjunctuurbericht.