Vrachtwagenbranche lichtpuntje in krimpende autobranche

In het tweede kwartaal van 2013 heeft de auto- en motorbranche 16 procent minder omgezet dan een jaar eerder. De autoverkopers kregen de hardste klappen. De reparatie- en onderhoudsbedrijven deden het relatief beter. De vrachtwagenbranche was de enige branche met een lichte omzetstijging.

Licht herstel vrachtwagenbranche

De vrachtwagenbranche, die zich voornamelijk toelegt op de verkoop en reparatie van vrachtwagens en aanhangers, was de enige branche die in het tweede kwartaal een stijging van de omzet realiseerde. De omzet steeg met bijna 2 procent vergeleken met een jaar eerder. Ook in het eerste kwartaal deed deze branche het relatief het best, na een uitzonderlijk slecht 2012.

Omzetontwikkeling auto- en motorbranche, 2e kwartaal 2013

Omzetontwikkeling auto- en motorbranche, 2e kwartaal 2013

Autodealers lijden fors omzetverlies

In de autosector leden de branches die hun omzet geheel of gedeeltelijk behalen met de verkoop van personenauto’s het grootste omzetverlies. De autodealers, die met een jaaromzet van bijna 34 miljard euro en een marktaandeel van ongeveer 50 procent veruit het grootste aandeel in de motor- en autobranche hebben, zagen hun omzet in het tweede kwartaal met ruim 16 procent afnemen. Nog groter was het omzetverlies bij de importeurs van nieuwe personenauto’s, met een daling van meer dan 31 procent.
 
De garagebedrijven wisten het omzetverlies te beperken tot ruim 5 procent. De handelaren in auto-onderdelen wisten hun omzet te stabiliseren op het niveau van het tweede kwartaal 2012. De omzetdaling bedroeg minder dan 1 procent. De omzetdaling in de motorfietsenbranche houdt aan. Werd over het eerste kwartaal dit jaar al 19 procent omzet ingeleverd, in het tweede kwartaal was de afname bijna 9 procent.

Ruim 30 procent meer faillissementen

In het tweede kwartaal gingen 60 bedrijven in de auto- en motorbranche failliet, een derde meer dan in het tweede kwartaal van 2012. In de auto- en motorbranche zijn ruim 28 duizend bedrijven actief, die jaarlijks een omzet (excl. btw) van ongeveer 65 miljard euro realiseren en werkgelegenheid bieden aan 150 duizend personen.

Ron Duijkers

Bronnen: