Kleine groei omzet detailhandel

  • Hogere omzet in juli door gunstige samenstelling koopdagen
  • Flinke omzetstijging supermarkten

In juli 2013 was de omzet van de detailhandel 1,2 procent hoger dan in dezelfde maand vorig jaar. De prijzen stegen met 2,8 procent, terwijl het volume 1,6 procent kromp. Dit blijkt uit cijfers van het CBS.

De samenstelling van de koopdagen was gunstiger dan in juli vorig jaar. Juli telde dit jaar een zondag minder en een woensdag meer dan een jaar geleden. Zonder dit koopdageffect kwam de omzet van de totale detailhandel ongeveer 1 procent lager uit dan in juli vorig jaar.

Winkels in voedings- en genotmiddelen lieten in juli een omzetgroei van bijna 7 procent zien. De prijzen waren 4 procent hoger, het volume bijna 3 procent groter. Supermarkten noteerden de grootste omzetstijging (8,1 procent) sinds januari 2009. Hogere prijzen en een groei van het volume droegen in gelijke mate bij aan deze omzettoename. De omzet van de speciaalzaken kwam in juli op hetzelfde niveau uit als een jaar eerder.

De non-foodwinkels boekten een omzetdaling van bijna 3 procent. De prijzen waren 2 procent hoger dan een jaar geleden, maar het volume kromp met 4,5 procent. Winkels in consumentenelektronica en in woninginrichtingartikelen noteerden opnieuw een sterke omzetdaling. Ook winkels in doe-het-zelfartikelen en in huishoudelijke artikelen leverden omzet in. Drogisterijen, winkels in bovenkleding en vooral textielsupermarkten wisten wel meer omzet te behalen.

Voor de postorderbedrijven en internetwinkels blijft de omzetgroei aanhouden. De omzet kwam in juli bijna 11 procent hoger uit dan in dezelfde maand vorig jaar.

De PDF bevat het volledige persbericht inclusief tabellen en grafieken.

Downloads