Detailhandel zet minder om

De detailhandel realiseerde in juni 3,6 procent minder omzet dan in juni 2012. De prijzen van de verkochte artikelen waren 2,7 procent hoger dan een jaar eerder. Het volume van de omzet kromp met 6,1 procent. Wel was de samenstelling van de koopdagen in juni dit jaar ongunstiger dan in juni 2012. Het negatieve effect hiervan op de omzet wordt geraamd op ruim 3 procent.

Winkels in voedings- en genotmiddelen behaalden 1,4 procent minder omzet dan een jaar eerder. Ze rekenden 3,8 procent meer voor hun producten. Het volume van de omzet was 5,0 procent kleiner.

Winkeliers in de non-foodsector zetten 5,6 procent minder om. Hier stegen de prijzen gemiddeld met 1,9 procent. Het omzetvolume van de winkels in de non-foodsector kromp met 7,4 procent. Verkopers van consumentenelektronica en woninginrichters leden de grootste omzetverliezen. De omzet van winkels in bovenkleding lag vrijwel op hetzelfde niveau als in juni 2012. Alleen textielsupermarkten realiseerden iets meer omzet dan een jaar eerder.

In tegenstelling tot de fysieke winkels behaalden postorderbedrijven en internetwinkels fors meer omzet (9,0 procent). Ook in de voorgaande maanden was hun omzet flink hoger dan een jaar eerder.

De in dit bericht gepubliceerde cijfers zijn bijgesteld ten opzichte van het op 13 augustus 2013 gepubliceerde bericht over de detailhandel. De cijfers zijn bijgesteld op grond van de meest recente gegevens.

Omzet detailhandel

Omzet detailhandel

Meer cijfers staan op de themapagina Handel en Horeca.

Voor meer conjunctuurinformatie zie: conjunctuurbericht.