Consument bezuinigt op kapper en schoonheidsbehandeling

In de eerste helft van dit jaar is de omzet van de kappers en schoonheidsverzorging 3,5 procent gedaald ten opzichte van dezelfde periode in 2012. Dit komt doordat er minder gebruik wordt gemaakt van de diensten van kappers en schoonheidssalons.

Omzet, prijs en volume van kappers en schoonheidsverzorging

Omzet, prijs en volume van kappers en schoonheidsverzorging

Veel minder bezoeken aan kapper of schoonheidssalon

Het aantal bezoeken aan kappers en schoonheidssalons is in de eerste zes maanden van dit jaar met 5,2 procent afgenomen. Het aantal behandelingen in de kappers- en schoonheidsverzorgingbranche krimpt al 2,5 jaar onafgebroken, maar nog niet eerder was de daling zo groot als in het eerste halfjaar van 2013. Consumenten gaan minder vaak naar de kapper en naar een schoonheidsspecialist, en kiezen voor minder uitgebreide behandelingen. Ook besteden zij er minder geld aan haar- en verzorgingsproducten.

Krimp kappers beperkt

Kappers doen het in het eerste halfjaar van dit jaar minder slecht dan de branche als geheel. De omzet van de kappers daalt weliswaar, maar de krimp blijft beperkt tot 1,9 procent. De prijzen stijgen met 1,5 procent, het volume daalt met 3,4 procent.

Na een slecht jaar in 2009 leefde de kappers- en schoonheidsverzorgingbranche in de loop van 2010 even op. Vanaf het tweede kwartaal van 2011 gaat het echter onophoudelijk achteruit en zijn zowel de omzet- als de volumeontwikkelingen negatief. De prijzen in de branche stijgen voortdurend, maar blijven wel achter bij de inflatie.

Bezoeken kappers en schoonheidsverzorging

Bezoeken kappers en schoonheidsverzorging

Steeds meer kappers en schoonheidssalons

Het aantal kappers en schoonheidssalons neemt al jaren toe. Op 1 januari 2013 was het aantal bedrijven 4 procent hoger dan begin 2012. Ondanks dat de totale omzet en volumeontwikkeling in beide branches negatief is, weerhoudt dit ondernemers niet om een bedrijf te starten. Sinds 2008 is vooral het aantal schoonheidssalons fors toegenomen, namelijk met 44 procent tot 24,5 duizend. Ruim 95 procent hiervan is een eenmanszaak.

Aantal kappers en schoonheidssalons, 1 januari

Aantal kappers en schoonheidssalons

Elena van Kampen

Bron: StatLine,
• Kappers en schoonheidsverzorging; omzetontwikkeling,index 2010 = 100
• Bedrijven; bedrijfstak/branche (SBI 2008), grootte, rechtsvorm, 1 januari