Daling vacatures zet door

  • 6 duizend vacatures minder
  • Grootste afname bij commerciële dienstverlening

Eind juni stonden er, gecorrigeerd voor seizoeninvloeden, 91 duizend vacatures open. Dat zijn er 6 duizend minder dan een kwartaal eerder. Hiermee zet de daling van het aantal vacatures door. In de afgelopen tien jaar is het aantal vacatures niet zo laag geweest als nu. Dit blijkt uit de nieuwste cijfers van het CBS.

De afname van het aantal vacatures is geheel toe te schrijven aan de particuliere bedrijven, bij de overheid waren er juist iets meer vacatures. Bij de commerciële dienstverlening was de daling het grootst. Het aantal vacatures kromp hier met 3 duizend tot 56 duizend.

De ontwikkeling van het aantal openstaande vacatures wordt bepaald door hoeveel vacatures er zijn ontstaan en zijn vervuld. In het tweede kwartaal van 2013 zijn er 162 duizend vacatures ontstaan, 17 duizend minder dan een jaar eerder. Ook het aantal vervulde vacatures lag in het tweede kwartaal lager dan een jaar eerder en kwam uit op 162 duizend.

De PDF bevat het volledige persbericht inclusief tabellen en grafieken.