Kleine krimp productie industrie

De gemiddelde dagproductie van de Nederlandse industrie was in juni 1,0 procent lager dan in juni 2012. De industriële productie ligt al zes maanden op rij onder het niveau van dezelfde periode een jaar eerder. De krimp was in juni wel iets kleiner dan in de eerste vijf maanden van 2013.

Met 6,9 procent kromp de productie in de elektrotechnische- en machine-industrie het meest. Ook de productie van de basismetaal- en metaalproductenindustrie (5,8 procent) en de transportmiddelenindustrie (4,7 procent) was fors lager. De aardolie-, chemische, rubber- en kunststofindustrie produceerde daarentegen 0,9 procent meer dan in juni 2012. De toename volgt op een stevige krimp in de voorgaande maanden. Ook de productie van de voedings- en genotmiddelenindustrie was hoger dan een jaar eerder (3,4 procent).

Gemiddelde dagproductie industrie

Gemiddelde dagproductie industrie

Voor het bepalen van de kortetermijnontwikkeling van de productie kan het beste gekeken worden naar voor seizoen- en werkdageffecten gecorrigeerde cijfers. In juni daalde de productie met 0,1 procent t.o.v. mei. Het niveau van de voor seizoeneffecten gecorrigeerde productie is de laatste zes maanden weinig veranderd.

Seizoengecorrigeerde gemiddelde dagproductie industrie

Seizoengecorrigeerde gemiddelde dagproductie industrie

Voor meer conjunctuurinformatie zie: conjunctuurbericht.

Meer cijfers over de industrie staan op de themapagina Industrie en energie en in de Industriemonitor.