Inflatie stijgt verder naar 3,1 procent

  • Hoogste inflatie sinds september 2008
  • Grootste huurstijging in 18 jaar
  • Gasprijzen drukken inflatie

De inflatie is in juli gestegen naar 3,1 procent. Dat is het hoogste niveau sinds september 2008. In juni waren de prijzen voor consumenten nog 2,9 procent hoger dan een jaar eerder. Dit blijkt uit cijfers van het CBS.

De inflatie nam vooral toe door een forse huurstijging. De prijsontwikkeling van telefoon- en internetdiensten en van kleding had ook een opwaarts effect op de inflatie. De prijsontwikkeling van aardgas en van nieuwe personenauto’s drukte de inflatie.

In juli was de gemiddelde huurstijging 4,5 procent. Dit is de grootste stijging sinds juli 1995. De laatste jaren was de maximaal toegestane huurverhoging voor de meeste woningen gelijk aan de inflatie van het voorafgaande jaar. Vanaf 1 juli 2013 is het nieuwe huurbeleid van kracht en is de maximale huurverhoging gelijk aan de inflatie van het voorafgaande jaar, verhoogd met een inkomensafhankelijk percentage.

De Nederlandse inflatie volgens de geharmoniseerde consumentenprijsindex (HICP) is in juli gedaald met 0,1 procentpunt naar 3,1 procent. In de eurozone bleef de inflatie in juli ongewijzigd op 1,6 procent.

De PDF bevat het volledige persbericht inclusief tabellen en grafieken.