Prijzen vrijstaande woningen het sterkst gedaald

Bestaande koopwoningen waren in het tweede kwartaal van dit jaar gemiddeld 8,5 procent goedkoper dan in hetzelfde kwartaal van 2012. De prijsdaling was het grootst bij vrijstaande woningen. Ook zijn er dit kwartaal aanzienlijk minder woningen verkocht dan een jaar geleden.

Prijzen van duurdere woningtypen het meest gedaald

De prijzen van bestaande koopwoningen lagen in het tweede kwartaal van 2013 gemiddeld 8,5 procent lager dan in het tweede kwartaal van 2012. De prijsdaling geldt voor alle woningtypen, maar wel in verschillende mate. De prijzen van vrijstaande woningen zijn met 10,4 procent het sterkst gedaald, gevolgd door die van twee-onder-een-kapwoningen met 9,2 procent. Appartementen en tussenwoningen hebben met een daling van ongeveer 7,5 procent het minst aan waarde ingeleverd.

Prijsontwikkeling bestaande koopwoningen, 2e kwartaal 2013

Prijsontwikkeling bestaande koopwoningen, 2e kwartaal 2013

Een derde minder woningen verkocht

In het tweede kwartaal van 2013 wisselden in totaal 22 111 woningen van eigenaar. Dat is ruim een derde minder dan in dezelfde periode vorig jaar, toen er 34 628 woningen werden verkocht. De verkopen van hoek- en tussenwoningen zijn met 40 procent het sterkst gedaald. Bij de overige woningtypen varieerde de terugloop in het aantal transacties van 37 procent voor twee-onder-een-kapwoningen tot 29 procent bij appartementen.

De sterke daling van de woningverkopen wordt deels veroorzaakt door een piek in het tweede kwartaal van 2012. Onzekerheid rond de continuering van de verlaagde overdrachtsbelasting heeft er toen mogelijk voor gezorgd dat potentiële woningkopers nog voor 1 juli 2012 een woning hebben gekocht.

Aantal verkochte woningen

Aantal verkochte woningen

Ron van Schie

Bron: StatLine, Bestaande koopwoningen; woningtype; verkoopprijzen prijsindex 2010 = 100