Kleine omzetdaling detailhandel

  • Alle non-foodbranches zetten minder om
  • Omzet supermarkten hoger
  • Sterke groei postorderbedrijven en internetwinkels

De omzet van de detailhandel kwam in mei van dit jaar 0,6 procent lager uit dan in mei 2012. Het volume was 3,0 procent kleiner, terwijl de prijzen 2,5 procent hoger waren. Dit blijkt uit cijfers van het CBS.
De samenstelling van de koopdagen was in mei 2013 gunstiger dan een jaar eerder. Het positieve effect hiervan op de omzet bedraagt voor de totale detailhandel ongeveer 2 procent.
Winkels in non-foodartikelen leverden in mei bijna 4 procent aan omzet in. Het volume in deze winkels kromp met ruim 5 procent. De omzet liep in alle onderscheiden non-foodbranches terug. Winkels in consumentenelektronica en doe-het-zelfwinkels noteerden daarbij de grootste omzetdalingen.
Winkels in voedings- en genotmiddelen wisten 5 procent meer om te zetten dan in mei vorig jaar. Deze toename was grotendeels toe te schrijven aan een prijsstijging van ruim 4 procent. Het volume groeide met bijna 1 procent. De groei in deze branche kwam volledig voor rekening van de supermarkten.
Postorderbedrijven en internetwinkels boekten net als in april een omzetgroei met dubbele cijfers. De omzet was in mei 11 procent hoger dan een jaar geleden.

De PDF bevat het volledige persbericht inclusief tabellen en grafieken.