Eerste halfjaar van 2013 minder dividend uitgekeerd

Beursgenoteerde Nederlandse bedrijven betaalden in de eerste helft van 2013 ruim 7,5 miljard euro dividend uit. Dit is ruim 1 miljard euro minder dan in de eerste helft van 2012. Bedrijven hebben voor ruim 3 miljard euro aan eigen aandelen ingekocht, bijna tweemaal zoveel als over dezelfde periode van 2012.

Voor het eerst sinds vier jaar minder dividend

Na vier jaar van steeds hogere dividendbedragen kregen de aandeelhouders in de eerste helft van 2013 een lager dividend uitgekeerd. Dit hangt waarschijnlijk samen met de daling van de bedrijfswinsten in 2012. Voor het begin van de economische crisis, in de eerste helft van 2008, werd nog een bedrag van ruim 11 miljard euro aan dividend uitgekeerd.

Uitgekeerd dividend

Uitgekeerd dividend

Meer keuzedividend

De laatste jaren bieden steeds meer bedrijven dividend aan in de vorm van keuzedividend. 
De aandeelhouders kunnen dan kiezen of ze het dividend contant of in aandelen ontvangen. Bedrijven kunnen zo een deel van de uit te keren winst in kas houden en aandeelhouders kunnen hun ontvangen dividend direct in het bedrijf investeren. In de eerste helft van dit jaar koos de helft van de aandeelhouders ervoor om hun dividend in aandelen te ontvangen. De bedrijven hielden hierdoor 2,5 miljard euro van de winst in kas.

Inkoop van aandelen groeit fors

Beursgenoteerde bedrijven hebben in de eerste helft van 2013 voor ruim 3 miljard euro aan eigen aandelen ingekocht. Ondanks de forse stijging is het niveau veel lager dan vóór de crisis. In 2008 werd nog voor 15 miljard euro aan eigen aandelen ingekocht. Bedrijven kopen vooral eigen aandelen om van overtollig kasgeld af te komen. Bovendien hoeft door de inkoop de winst over minder aandelen verdeeld te worden wat gunstig is voor de koers/winstverhouding van het aandeel.

Inkoop van aandelen

Inkoop van aandelen

Jos van Heiningen

Bron: StatLine,