Eén op de tien grote bedrijven verplaatst activiteiten naar buitenland

In de periode 2009-2011 heeft 10 procent van de grote bedrijven bedrijfsactiviteiten naar het buitenland verplaatst. Lagere loonkosten spelen hierbij een belangrijke rol. In drie jaar tijd zijn 18 duizend banen naar het buitenland verplaatst.

Vooral ICT en administratieve diensten

Een grote meerderheid van de grote bedrijven (90 procent) heeft geen activiteiten naar het buitenland verplaatst in de jaren 2009-2011. Ruim 4 procent van de bedrijven verplaatste haar hoofdactiviteit naar het buitenland en 7 procent deed dat voor ondersteunende activiteiten. ICT en administratieve diensten werden het meest verplaatst.

Industrie gericht op productie in buitenland

Bedrijven in de industrie verplaatsen relatief vaker activiteiten naar het buitenland dan bedrijven in de overige sectoren. Industriële bedrijven verplaatsten vooral vaker hoofdactiviteiten naar het buitenland. Het gaat hier meestal om productie van goederen.

Grote bedrijven met activiteiten naar het buitenland verplaatst, 2009-2011

Grote bedrijven met activiteiten naar het buitenland verplaatst, 2009-2011

Europa is belangrijkste bestemming

Bedrijven die activiteiten verplaatsen kiezen vaak een bestemming in Europa. De oude EU-lidstaten zijn het populairst (42 procent), gevolgd door de nieuwe EU-lidstaten (25 procent). Buiten Europa is India de meest voorkomende bestemming (14 procent), gevolgd door Oceanië & overige Aziatische landen (9 procent) en China (8 procent). India blijkt een relatief populair bestemmingsland te zijn voor dienstenactiviteiten en China voor productie.

Bestemming van verplaatste activiteiten, 2009-2011

Bestemming van verplaatste activiteiten, 2009-2011

Besparing op loonkosten belangrijk motief

De belangrijkste motieven voor het verplaatsen van bedrijfsactiviteiten zijn besparing op de loonkosten en strategische besluiten genomen door het moederbedrijf.  In dit laatste geval betreft het dochterbedrijven die in opdracht van hun moederbedrijf, in binnen- of buitenland, bedrijfsactiviteiten naar het buitenland verplaatsen. Verder worden andere besparingen dan op loonkosten genoemd als belangrijk motief.

Motieven voor verplaatsen activiteiten naar het buitenland, 2009-2011

Motieven voor verplaatsen activiteiten naar het buitenland, 2009-2011

18 duizend banen naar het buitenland

Door de verplaatsing van activiteiten naar het buitenland zijn er vooral in de industrie relatief veel banen verdwenen. In de periode 2009-2011 ging dat om 2,7 procent van de banen, tegenover 0,2 procent in de overige sectoren. In totaal zijn er in deze periode van drie jaar ruim 18 duizend banen naar het buitenland verplaatst.

René Bongard en Bastiaan Rooijakkers

Bron: Grote bedrijven die activiteiten verplaatsen naar het buitenland, 2009-2011 (maatwerktabel)