Omzet detailhandel 0,6 procent lager

  • Daling omzet non-foodwinkels in april beperkt
  • Volume supermarkten gekrompen
  • Omzet postorderbedrijven en internetwinkels fors hoger

In april 2013 heeft de detailhandel 0,6 procent minder omgezet dan in dezelfde maand vorig jaar. Het volume kromp met 2,7 procent. De prijzen in de winkels waren 2,1 procent hoger. Dit blijkt uit cijfers van het CBS.

Non-foodwinkels presteerden in april minder slecht dan in maart. De omzet was ongeveer 1 procent lager dan een jaar geleden. De volumekrimp kwam uit op bijna 3 procent. Kledingwinkels en textielsupermarkten noteerden een omzetstijging, net als drogisterijen. De overige non-foodbranches boekten een omzetdaling. In sommige non-foodbranches zijn mogelijk de traditionele voorjaarsaankopen iets later op gang gekomen door het koude weer in maart.

Voor de winkels in voedings- en genotmiddelen pakte april minder goed uit dan maart. De omzet was in april nog ongeveer 1 procent hoger dan een jaar eerder, maar het volume kromp met bijna 3 procent. De volumes waren zowel in de supermarkten als in de speciaalzaken kleiner. De aankopen voor Pasen werden vorig jaar vooral in april gedaan, dit jaar al in maart.

Postorderbedrijven en internetwinkels behaalden een omzetgroei van ruim 12 procent. Dit is de grootste omzetstijging van de afgelopen zes maanden.

De samenstelling van de koopdagen was iets gunstiger dan in april vorig jaar. Het positieve effect hiervan op de detailhandelsomzet is ongeveer 1 procent.


De PDF bevat het volledige persbericht inclusief tabellen en grafieken.

Downloads

Relevante links