Ondernemers industrie minder somber

De ondernemers in de industrie waren in mei minder somber dan in april. Het producentenvertrouwen steeg van -5,6 naar -4,2. De verbetering in mei volgt op een verslechtering van de stemming in maart en april.

Het producentenvertrouwen is samengesteld uit drie deelindicatoren: het oordeel over de orderpositie, het oordeel over de voorraden gereed product en de verwachte productie in de komende drie maanden. De ondernemers waren in mei vooral minder somber over de verwachte productie en hun orderpositie. Ook het oordeel over de voorraden verbeterde.

Producentenvertrouwen industrie

Producentenvertrouwen industrie

De ondernemers waren in mei ook iets minder pessimistisch over de toekomstige werkgelegenheid in hun branche. Van hen verwachtte 19 procent dat de personeelssterkte in de komende drie maanden zal afnemen, terwijl bijna 8 procent op een toename rekende. Het saldo (-11) verbeterde voor de derde achtereenvolgende maand.

Verwachte personeelssterkte komende drie maanden

Verwachte personeelssterkte komende drie maanden

Branchegegevens over het producentenvertrouwen in de industrie zijn opgenomen in de Industriemonitor op de CBS-website.

Meer cijfers staan op de themapagina Industrie en energie.

Voor meer conjunctuurinformatie zie: conjunctuurbericht.