Opnieuw minder banen

In het eerste kwartaal van 2013 waren er 99 duizend banen van werknemers minder dan in dezelfde periode van 2012. Dit is een afname van 1,3 procent. Het aantal banen van werknemers is al vijf kwartalen op rij lager dan een jaar eerder. Daarbij is het banenverlies elk kwartaal groter.

In alle bedrijfstakken gingen banen verloren. Met 26 duizend was de afname het grootst in de bouwnijverheid. Bij openbaar bestuur en overheidsdiensten verdwenen 12 duizend banen. Ook in de industrie en het onderwijs liep het aantal banen flink terug.

Banengroei en economische groei

Banengroei en economische groei

Nederland telde in totaal 7,7 miljoen banen van werknemers. Dit zijn zowel voltijd- als deeltijdbanen. Het aantal arbeidsjaren (het aantal banen omgerekend naar voltijdbanen) kwam uit op 5,8 miljoen. Dit is 1,5 procent minder dan in het eerste kwartaal van 2012. Het arbeidsvolume liep voor het vijfde achtereenvolgende kwartaal terug.

Ten opzichte van het vierde kwartaal van 2012 daalde het aantal banen van werknemers in het eerste kwartaal van 2013 met 34 duizend. Hierbij is rekening gehouden met seizoeneffecten.

Banen van werknemers, seizoengecorrigeerd

Banen van werknemers, seizoengecorrigeerd

Meer cijfers staan op de themapagina Arbeid en sociale zekerheid.

Voor meer conjunctuurinformatie zie: conjunctuurbericht.