Detailhandel zet minder om

De omzet van de detailhandel was in februari 4,7 procent lager dan in februari 2012. De verkochte artikelen waren 2,6 procent duurder, terwijl het omzetvolume 7,1 procent kleiner was. De omzet is beïnvloed door de samenstelling van de koopdagen. Vorig jaar was een schrikkeljaar. Februari had in 2013 dan ook een koopdag minder dan in 2012. Het neerwaartse effect hiervan op de omzet wordt geraamd op bijna 4 procent.

Winkels in voedings- en genotmiddelen zetten 1,2 procent minder om dan een jaar eerder. De prijzen waren 3,6 procent hoger, het volume kromp met 4,7 procent. De omzet van winkels in de non-foodsector was 7,1 procent lager dan in februari 2012. Alle branches in de non-foodsector behaalden minder omzet, maar de afname was het grootst bij de doe-het-zelf-zaken, de textielsupermarkten en de winkels in consumentenelektronica.

De omzet van de postorderbedrijven en internetwinkels was in februari 1,4 procent hoger dan een jaar eerder .

De in dit bericht gepubliceerde cijfers zijn bijgesteld ten opzichte van het op 15 april 2013 gepubliceerde bericht over de detailhandel. De cijfers zijn bijgesteld op grond van de meest recente gegevens.

Omzet detailhandel

Omzet detailhandel

Meer cijfers staan op de themapagina Handel en Horeca.

Voor meer conjunctuurinformatie zie: conjunctuurbericht.