Opnieuw minder besteed door huishoudens

De huishoudens besteedden in februari 2,2 procent minder aan goederen en diensten dan een jaar eerder. In januari was de consumptie door huishoudens 2,3 procent lager. De consumptiecijfers zijn gecorrigeerd voor prijsveranderingen en veranderingen in de samenstelling van de koopdagen.

Aan alle goederen en diensten is in februari minder besteed. Het volume van de bestedingen aan duurzame goederen was 6,1 procent kleiner dan in februari 2012. Vooral auto’s, huishoudelijke artikelen, lederwaren en schoenen waren minder in trek. Aan voedings- en genotmiddelen werd 0,3 procent minder uitgegeven. De uitgaven aan overige goederen, waaronder energie en motorbrandstoffen, krompen met 5,8 procent. Aan diensten werd 0,6 procent minder besteed.

De Consumptieradar laat aan de hand van zes indicatoren zien of de omstandigheden voor de consumptie door huishoudens gunstiger of minder gunstig zijn geworden, en welke factoren daar vooral aan hebben bijgedragen. In april 2013 waren de omstandigheden voor de consumptie minder ongunstig dan een maand eerder.

Binnenlandse consumptie door huishoudens (koopdaggecorrigeerd volume)

Binnenlandse consumptie door huishoudens (koopdaggecorrigeerd volume)

Meer cijfers staan in het dossier Conjunctuur.

Voor meer conjunctuurinformatie zie: conjunctuurbericht.