Bestaande koopwoningen in alle provincies in het eerste kwartaal goedkoper

In het eerste kwartaal van 2013 lagen de prijzen van bestaande koopwoningen gemiddeld 8 procent lager dan in hetzelfde kwartaal van 2012. De daling geldt voor alle provincies, maar was vooral sterk in het westen van het land en in Drenthe. In de meeste provincies werden dit kwartaal ook minder woningen verkocht dan een jaar geleden, maar in Flevoland en Noord-Holland nam het aantal verkopen wat toe.

Prijzen in Zeeland en Groningen het minst gedaald

De prijzen van bestaande koopwoningen lagen in het eerste kwartaal van dit jaar gemiddeld 8 procent lager dan in het eerste kwartaal van 2012. In de westelijke provincies zijn de prijzen van koopwoningen sterk afgenomen: in Utrecht en Noord-Holland waren koopwoningen 9 procent en in Zuid-Holland 8 procent goedkoper dan een jaar eerder. De prijsdaling was in Drenthe met 10 procent het sterkst. In Zeeland en Groningen namen de prijzen van bestaande koopwoningen het minst af.

Prijsontwikkeling bestaande koopwoningen, 1e kwartaal 2013

Prijsontwikkeling bestaande koopwoningen, 1e kwartaal 2013

Minder woningen verkocht

In het eerste kwartaal van 2013 zijn 23 090 woningen van eigenaar gewisseld. Dit zijn er bijna 4 procent minder dan in dezelfde periode vorig jaar. In Drenthe is het aantal woningtransacties met 11 procent het meest gedaald, gevolgd door Zeeland en Utrecht met 10 procent. In de andere provincies was de daling minder groot. In Flevoland en Noord-Holland werden dit kwartaal juist wat meer woningen verkocht dan een jaar geleden.

Aantal verkochte woningen

Aantal verkochte woningen

Feron Sarucco

Bron: StatLine, Bestaande koopwoningen, regio, prijsindex 2010=100