Consument wat minder pessimistisch

Consumenten waren in april minder somber dan in maart. Het consumentenvertrouwen steeg met 6 punten en kwam uit op -35. Ook in maart was de stemming iets minder negatief dan een maand eerder. De verbeteringen volgen echter op een historisch dieptepunt. Het consumentenvertrouwen is nog altijd erg laag.

Samenstelling Consumentenvertrouwen

Samenstelling Consumentenvertrouwen

Consumenten waren in april beduidend minder somber over het algemeen economisch klimaat in de komende 12 maanden dan in maart. Over het economisch klimaat in de afgelopen 12 maanden oordeelden ze ook minder negatief. Per saldo steeg de deelindicator economisch klimaat 8 punten, naar -53.

Ook over hun financiële situatie waren consumenten minder pessimistisch dan een maand eerder. De tijd voor het doen van grote aankopen, zoals wasmachines en televisies, vonden ze vrijwel even ongunstig. De deelindicator koopbereidheid verbeterde 5 punten en kwam uit op -23.

Consumentenvertrouwen, seizoengecorrigeerd

Consumentenvertrouwen, seizoengecorrigeerd

Meer cijfers staan in het dossier Conjunctuur.

Meer weten over consumentenvertrouwen? Bekijk het CBS filmpje op YouTube.

Voor meer conjunctuurinformatie zie: conjunctuurbericht.