Huishoudens besteden minder

Huishoudens hebben in januari 2,3 procent minder besteed aan goederen en diensten dan in januari 2012. De binnenlandse consumptieve bestedingen zijn al anderhalf jaar lang onafgebroken lager dan in dezelfde maand een jaar eerder. De consumptiecijfers zijn gecorrigeerd voor prijsveranderingen en veranderingen in de samenstelling van de koopdagen.

De bestedingen aan duurzame goederen waren in januari 11,9 procent lager dan in januari 2012. Vooral nieuwe auto’s, woninginrichting en huishoudelijke artikelen waren minder in trek. De uitgaven aan voedings- en genotmiddelen waren 1,7 procent lager. De huishoudens gaven wel iets meer uit aan de overige goederen, waaronder energie en motorbrandstoffen (1,4 procent). Door het koude weer werd fors meer energie verbruikt. De bestedingen aan diensten waren 0,3 procent lager dan een jaar eerder.

De Consumptieradar laat aan de hand van zes indicatoren zien of de omstandigheden voor de consumptie door huishoudens gunstiger of minder gunstig zijn geworden, en welke factoren daar vooral aan hebben bijgedragen. In maart 2013 verbeterden de omstandigheden wat.

Binnenlandse consumptie door huishoudens (koopdaggecorrigeerd volume)

Binnenlandse consumptie door huishoudens (koopdaggecorrigeerd volume)

Meer cijfers staan in het dossier Conjunctuur.

Voor meer conjunctuurinformatie zie: conjunctuurbericht.