Omzet detailhandel lager

De omzet van de detailhandel was in januari 0,5 procent lager dan in januari 2012. De verkochte artikelen waren 2,6 procent duurder, terwijl het omzetvolume 3 procent kleiner was.

De omzet in de detailhandel wordt beïnvloed door de samenstelling van de koopdagen. Deze was in januari 2013 gunstiger dan in januari 2012. Het opwaartse effect hiervan op de totale omzet wordt geraamd op ongeveer 2 procent.

Winkels in voedings- en genotmiddelen behaalden in januari bijna 6 procent meer omzet dan een jaar eerder. De prijzen waren 4 procent hoger, het volume groeide met 1,5 procent. De toename kwam door hogere supermarktomzetten.

Winkels in de non-foodsector zetten ruim 3 procent minder om. Alleen drogisterijen en textielsupermarkten realiseerden een omzetgroei. In alle andere branches binnen de non-foodsector was de omzet lager dan een jaar eerder.

De omzet van de postorderbedrijven en internetwinkels was in januari 3 procent hoger dan een jaar eerder.

Omzet detailhandel

Omzet detailhandel

Meer cijfers staan op de themapagina Handel en Horeca.

Voor meer conjunctuurinformatie zie: conjunctuurbericht.