Detailhandel zet 0,5 procent minder om

  • Non-foodwinkels blijven in de min
  • Omzet supermarkten groeit nog wel

De detailhandel heeft in januari van dit jaar 0,5 procent minder omzet geboekt dan in dezelfde maand vorig jaar. De prijzen waren 2,6 procent hoger, terwijl het volume met 3 procent kromp. Dit blijkt uit cijfers van het CBS.

De koopdagsamenstelling was gunstiger dan in januari vorig jaar. Het positieve effect hiervan op de omzet van de totale detailhandel wordt geraamd op ongeveer 2 procent.

Non-foodwinkels zetten, net als in voorgaande maanden, minder om dan een jaar eerder. De omzet kwam ruim 3 procent lager uit, het volume kromp met bijna 5 procent. Alleen drogisterijen en textielsupermarkten noteerden een omzetgroei. In de overige non-foodbranches liep de omzet terug.

Door een stevige omzetstijging bij de supermarkten boekten de winkels in voedings- en genotmiddelen bijna 6 procent meer omzet dan in januari vorig jaar. De prijzen stegen met meer dan 4 procent, het volume was 1,5 procent groter. Na correctie voor het koopdageffect resulteert voor de winkels in voedings- en genotmiddelen echter ook een krimp in het volume. De omzet nam nog wel licht toe.

Postorderbedrijven en internetwinkels kenden een omzetgroei van 3 procent. De omzet steeg daarmee in deze branche in januari minder sterk dan in 2012.


 De PDF bevat het volledige persbericht inclusief tabellen en grafiek.