Omzet detailhandel lager

De omzet van de detailhandel was in december 2012 ruim 4 procent lager dan in december 2011. De verkochte artikelen waren bijna 3 procent duurder, terwijl het omzetvolume bijna 7 procent kleiner was.

Winkels in voedings- en genotmiddelen behaalden in december evenveel omzet als een jaar eerder. De omzet van de supermarkten kwam weliswaar hoger uit, maar de omzet van de speciaalzaken was fors lager. Winkels in de non-foodsector zetten bijna 7 procent minder om. Alle branches boekten minder omzet, maar het omzetverlies was het grootst bij winkels in woninginrichting, winkels in consumentenelektronica,  textielsupermarkten en doe-het-zelfzaken.

Ruim 80 procent van de detailhandelsomzet wordt behaald uit verkopen in winkels. Daarnaast behoren onder meer tankstations, postorderbedrijven en internetwinkels tot de detailhandel. De omzet van de postorderbedrijven en internetwinkels was in december 9 procent hoger dan een jaar eerder. De omzet van de tankstations was daarentegen bijna 8 procent lager.

De omzet in de detailhandel wordt beïnvloed door de samenstelling van de koopdagen. Deze was in december 2012 minder gunstig dan in december 2011. Het neerwaartse effect hiervan op de totale omzet wordt geraamd op ongeveer 4 procent.

De in dit bericht gepubliceerde cijfers zijn bijgesteld ten opzichte van het op 13 februari 2013 gepubliceerde bericht over de detailhandel. De cijfers zijn bijgesteld op grond van de meest recente gegevens.

Omzet detailhandel

Omzet detailhandel

Meer cijfers staan op de themapagina Handel en Horeca.

Voor meer conjunctuurinformatie zie: conjunctuurbericht.