Inflatie stabiel op 3,0 procent

  • Vliegtickets verhogen inflatie
  • Voedingsmiddelen verlagen inflatie
  • Nederlandse inflatie fors hoger dan in de eurozone

De inflatie is in februari niet gewijzigd. Net als in januari waren de prijzen voor consumenten 3,0 procent hoger dan een jaar eerder. Dit blijkt uit cijfers van het CBS.

Vliegtickets waren in februari 18,5 procent duurder dan een jaar eerder. Dit had een verhogend effect op de inflatie. De prijsontwikkeling van voedingsmiddelen verlaagde daarentegen de inflatie. De prijzen lagen in februari weliswaar 2,7 procent hoger dan een jaar eerder, maar in januari was de prijsstijging op jaarbasis nog 3,8 procent. Per saldo bleef de inflatie gelijk.

De inflatie volgens de Europees geharmoniseerde methode (HICP) was in Nederland net als in januari 3,2 procent. De inflatie in de eurozone is in februari met 0,2 procentpunt gedaald naar 1,8 procent. Sinds de verhoging van de btw in oktober 2012 is de inflatie in Nederland fors hoger dan in de eurozone.

De PDF bevat het volledige persbericht inclusief tabellen en grafiek.

Downloads