Kleine omzetgroei horeca

  • Alleen omzetgroei bij restaurants
  • Grootste omzetdaling bij cafés
  • Volumedaling over heel 2012

In het vierde kwartaal van 2012 heeft de horeca 0,6 procent meer omzet behaald dan in hetzelfde kwartaal een jaar eerder. Deze groei is toe te schrijven aan hogere prijzen. Het volume kromp met 1,3 procent. Dit blijkt uit cijfers van het CBS.

Restaurants deden het met een omzettoename van 2,9 procent en een volumetoename van 1,1 procent beter dan de overige horecabranches. De prijzen in restaurants stegen met gemiddeld 1,8 procent.

Cafés kampten met de grootste omzetdaling. De omzet was 1,2 procent lager dan een jaar eerder en het volume bijna 4 procent. Consumpties in cafés werden, mede door de btw-verhoging per 1 oktober 2012, gemiddeld 3 procent duurder. Binnen de horeca was de prijsstijging bij cafés hiermee het grootst.

Over heel 2012 daalde het volume in de horeca met 0,3 procent. In het eerste kwartaal was er nog sprake van een toename van bijna 2 procent. Vanaf het tweede kwartaal was de volumeontwikkeling negatief. De omzetontwikkeling was over heel 2012 met 1,5 procent wel positief.

De PDF bevat het volledige persbericht inclusief tabellen en grafiek.

Downloads