Inflatie loopt verder op

De inflatie kwam in januari uit op 3,0 procent. In november en december 2012 was dat respectievelijk 2,8 en 2,9 procent. De inflatie wordt berekend uit de stijging van de consumentenprijsindex (CPI) ten opzichte van dezelfde maand een jaar eerder.

De inflatie liep in januari vooral op door de prijsontwikkeling van verzekeringsproducten en nieuwe personenauto’s. Deze werden duurder door belastingmaatregelen. De prijsontwikkeling van benzine en vakantiereizen naar het buitenland had in januari een verlagend effect op de inflatie.

Om de inflatie tussen de lidstaten van de Europese Unie te kunnen vergelijken worden geharmoniseerde prijsindices (HICP) berekend. Voor de Europese Centrale Bank (ECB) is de hoogte van de inflatie in de eurozone een belangrijk richtsnoer bij het bepalen van het rentepeil. Volgens de ECB heerst er prijsstabiliteit als de inflatie in de eurozone in de buurt van de 2 procent ligt.

De inflatie volgens de HICP bedroeg in Nederland in januari 3,2 procent, tegen 3,4 procent in december. Voor de eurozone berekende Eurostat, het Europees statistisch bureau, een inflatie van 2,0 procent. Ook dit is 0,2 procentpunt minder dan in december. Er is een groot verschil tussen de inflatie in Nederland en het gemiddelde van de eurozone. Dit komt onder meer door de verhoging van het hoge btw-tarief van 19 naar 21 procent die in Nederland op 1 oktober 2012 werd doorgevoerd.

Belastingmaatregelen hebben een groot effect op de inflatie. Zie voor meer informatie dit artikel.

Inflatie

Inflatie

Meer cijfers staan op de themapagina Prijzen.

Meer weten over inflatie? Bekijk het CBS-filmpje op YouTube.

Voor meer conjunctuurinformatie zie: conjunctuurbericht.