Prijsstijging industrie iets kleiner

De afzetprijzen van de Nederlandse industrie waren in december bijna 3 procent hoger dan in december 2011. De prijsstijging was iets kleiner dan in november, toen industriële producten ruim 3 procent duurder waren dan een jaar eerder.

Afzetprijzen industrie

Afzetprijzen industrie

Vooral voedingsmiddelen, dranken en tabak waren in december duurder. De fabrikanten rekenden 6,5 procent meer voor hun producten dan een jaar eerder. Chemische producten kostten 4 procent meer. De prijzen van producten van de aardolieverwerkende industrie waren bijna 2 procent hoger. De prijsstijging in deze branche liep de afgelopen maanden sterk terug.

Niet in alle branches van de industrie waren de prijzen hoger. Producten van de basismetaalindustrie, de farmaceutische industrie en de papier- en grafische industrie waren goedkoper.

Index afzetprijzen industrie

Index afzetprijzen industrie

Ten opzichte van november 2012 daalden de afzetprijzen van de industrie in december 2012 met 0,7 procent. De prijsdaling op de buitenlandse markten was nagenoeg gelijk aan de prijsdaling op de binnenlandse markt. De prijzen daalden voor de derde achtereenvolgende maand. Dit hangt samen met de daling van de aardolieprijzen.

Meer cijfers staan op de themapagina Prijzen.

Voor meer conjunctuurinformatie zie: conjunctuurbericht.