Steeds meer digitale televisies

In zeven op de tien huishoudens staat een digitale televisie. Dat is drie keer zo veel als vijf jaar geleden. Ook is er steeds vaker een televisie met internettoegang in huis.

Huishoudens met digitale televisie en televisie met internettoegang

Huishoudens met digitale televisie en televisie met internettoegang

Digitale televisie in zeven op de tien huishoudens

In 2012 had 71 procent van de huishoudens met ten minste één persoon van 12 tot en met 74 jaar, een digitale televisie. Dat is drie keer zo vaak als vijf jaar geleden. Digitale tv onderscheidt zich van zijn voorganger, de analoge tv, door een groter zenderaanbod en een hogere beeld- en geluidskwaliteit. Ook de televisie met internettoegang is aan een opmars bezig. In 2012 had 20 procent van de huishoudens een dergelijk toestel in huis. In 2007 gebruikte nog bijna niemand internet via de tv.

Bezit digitale tv of tv met internettoegang naar type huishouden, 2012

Bezit digitale tv of tv met internettoegang naar type huishouden, 2012

Bezit digitale tv het laagst bij eenpersoonshuishoudens

Het bezit van een digitale tv of een tv met internettoegang is het laagst bij eenpersoonshuishoudens en het hoogst bij huishoudens bestaande uit een paar met kinderen. Een digitale tv staat bij zes op de tien alleenstaanden en bij acht op de tien paren met kinderen in huis.

Bezit digitale tv of tv met internettoegang naar inkomensgroep huishouden, 2012

Bezit digitale tv of tv met internettoegang naar inkomensgroep huishouden, 2012

Tv met internettoegang vaker bij hogere inkomens

Bijna drie op de tien huishoudens in de hoogste inkomensgroep hebben een tv met internettoegang. Dat is twee keer zo vaak als bij huishoudens uit de laagste inkomensgroep. Bij deze huishoudens is ook het bezit van digitale televisietoestellen met 63 procent wat lager dan bij de hogere inkomens.

Ger Sleijpen

Bronnen:
• StatLine, ICT gebruik van huishoudens
• Televisiebezit huishoudens (maatwerktabel)