Consumenten iets minder somber

Consumenten waren in januari minder somber dan in december. Het consumentenvertrouwen steeg met 4 punten naar -35. Consumenten waren vooral minder pessimistisch over het economisch klimaat. Hun koopbereidheid nam ook wat toe. Het consumentenvertrouwen blijft echter laag.

Samenstelling Consumentenvertrouwen

Samenstelling Consumentenvertrouwen

Consumenten waren in januari 2013 veel minder negatief over het economisch klimaat in de komende 12 maanden dan een maand eerder. De indicator verbeterde 11 punten. Het oordeel van consumenten over de economische situatie in de afgelopen 12 maanden veranderde niet. Per saldo verbeterde het oordeel over het economisch klimaat met 6 punten. De deelindicator kwam in januari uit op -58.

De stemming van consumenten over hun eigen financiële situatie verbeterde in januari ook. Het oordeel over het doen van grote aankopen veranderde echter niet. De deelindicator koopbereidheid verbeterde 3 punten en kwam uit op -20. Daarmee is de koopbereidheid nog altijd laag.

Consumentenvertrouwen, seizoengecorrigeerd

Consumentenvertrouwen, seizoengecorrigeerd

Meer cijfers staan in het dossier Conjunctuur.

Meer weten over consumentenvertrouwen? Bekijk het CBS filmpje op YouTube.

Voor meer conjunctuurinformatie zie: conjunctuurbericht.