Omzet detailhandel lager

  • Forse krimp volume
  • Omzet non-foodwinkels sterk afgenomen
  • Supermarkten boeken opnieuw meer omzet

In november 2012 heeft de detailhandel 1,5 procent minder omzet behaald dan in dezelfde periode een jaar eerder. De prijzen kwamen 2,6 procent hoger uit, het volume kromp met 4 procent. Dit blijkt uit cijfers van het CBS.

De samenstelling van de koopdagen was in vergelijking met november 2011 gunstig, vooral voor de foodbranche. Het positieve effect hiervan op de omzet van de detailhandel wordt geraamd op ongeveer 2 procent.

Non-foodwinkels leverden ten opzichte van een jaar eerder bijna 6 procent aan omzet in. Het volume was in deze winkels ongeveer 7 procent kleiner. Bijna alle non-foodbranches zetten minder om; alleen de drogisterijen noteerden een omzetstijging.

In de winkels in voedings- en genotmiddelen kwam de omzet ruim 4 procent hoger uit dan in november 2011. Het volume was ongeveer 1 procent groter. De omzetstijging is toe te schrijven aan een omzetgroei van meer dan 5 procent voor de supermarkten. Speciaalzaken zagen hun omzet met 3 procent dalen.

De omzet van postorderbedrijven en internetwinkels nam met bijna 7 procent toe. Tankstations kenden een omzetdaling van ruim 3 procent.

De PDF bevat het volledige persbericht inclusief tabellen en grafieken.

Downloads