Omzet transportsector blijft op peil in derde kwartaal 2012

De omzet van de transportsector groeide in het derde kwartaal van 2012 met ruim 3 procent vergeleken met een jaar eerder en steeg hiermee voor het tiende kwartaal op rij. De meeste branches deden goede zaken. Ondanks dat de omzet op peil blijft, is het aantal faillissementen in de sector verdubbeld ten opzichte van een jaar eerder.

Omzetontwikkeling transportsector

Omzetontwikkeling transportsector

Meeste branches in de plus

Hoewel het magere economische tijden zijn, groeide de omzet van de meeste branches in het derde kwartaal. De omzet van de luchtvaart steeg met bijna 9 procent vergeleken met een jaar eerder, grotendeels door een groei van het passagiersvervoer. De koeriers deden wederom goede zaken, mede als gevolg van toegenomen online verkopen.Ook de tussenpersonen vrachtvervoer, waaronder veel expediteurs, en het goederenwegvervoer zetten meer om in het derde kwartaal 2012 dan in dezelfde periode een jaar eerder.

Minder goede tijden voor verhuizers en binnenvaart

Door de vastgelopen woningmarkt is er minder te doen voor verhuizers. De omzet van de verhuisbedrijven daalde met bijna 3 procent ten opzichte van het derde kwartaal in 2011. De binnenvaart had minder volume te vervoeren, waardoor de omzet met ruim 5 procent daalde.

Omzetontwikkeling van enkele transportbranches, derde kwartaal 2012

Omzetontwikkeling van enkele transportbranches, derde kwartaal 2012

Aantal faillissementen transportsector verdubbeld

Het aantal faillissementen is meer dan verdubbeld ten opzichte van een jaar eerder. In het derde kwartaal van 2012 gingen 146 bedrijven failliet, een jaar eerder waren dat er nog 69. In de eerste drie kwartalen van 2012 zijn inmiddels 376 bedrijven failliet gegaan. Dat is al meer dan de 343 bedrijven in heel 2011.

Faillissementen in de transportsector

Faillissementen in de transportsector

Robbert de Ruijter

Bron: StatLine,