Huishoudens besteden fors minder

In oktober 2012 hebben huishoudens 2,4 procent minder besteed aan goederen en diensten dan in oktober 2011. Dit is de grootste krimp van de afgelopen drie jaar. Op 1 oktober is het hoge btw-tarief verhoogd. Vooral de aankopen van duurzame goederen zijn fors teruggevallen. De consumptiecijfers zijn gecorrigeerd voor prijsveranderingen en veranderingen in de samenstelling van de koopdagen.

De bestedingen aan duurzame goederen waren ruim 10 procent lager dan in oktober 2011. Aan personenauto’s gaven consumenten ruim 30 procent minder uit. In september bedroeg de krimp van de bestedingen aan duurzame goederen 0,2 procent. Dat was veruit de kleinste afname tot nu toe dit jaar. Mogelijk anticipeerden consumenten in september op de btw-verhoging per 1 oktober.

Aan voedings- en genotmiddelen hebben huishoudens in oktober 2012 bijna evenveel besteed als een jaar eerder. Hun bestedingen aan de overige goederen, waaronder energie en motorbrandstoffen, waren 2,2 procent lager. Aan diensten gaven consumenten 0,2 procent minder uit.

De consumptieradar laat de omstandigheden voor de consumptie door huishoudens zien. Deze verbeterden een fractie in december.

Binnenlandse consumptie door huishoudens (koopdaggecorrigeerd volume)

Binnenlandse consumptie door huishoudens (koopdaggecorrigeerd volume)

Meer cijfers staan in het dossier Conjunctuur.

Voor meer conjunctuurinformatie zie: conjunctuurbericht.