Omzet detailhandel in september gelijk

  • Na correctie koopdageffect groei omzet en volume
  • Omzet food- en non-foodwinkels op hetzelfde niveau als vorig jaar

In september 2012 heeft de detailhandel vrijwel evenveel omzet behaald als in dezelfde maand vorig jaar. De omzetontwikkeling kwam uit op -0,1 procent.  De prijzen waren 1,8 procent hoger, het volume kromp 1,9 procent. Dit blijkt uit cijfers van het CBS.

In vergelijking met september vorig jaar was de koopdagsamenstelling minder gunstig. Zonder dit koopdageffect groeide de omzet bijna 3 procent en het volume circa 1 procent.

Na vijf maanden met omzetkrimp realiseerden de non-foodwinkels in september ongeveer een vergelijkbare omzet als een jaar eerder. De omzet en het volume groeiden na correctie voor het koopdageffect bijna 2 procent. Vooral de omzet van de winkels in consumentenelektronica, textielsupermarkten en bovenkledingwinkels lag hoger dan een jaar geleden.

De omzet van winkels in voedings- en genotmiddelen kwam op bijna hetzelfde niveau uit als in september 2011. Na koopdagcorrectie nam de omzet in deze winkels ongeveer 4 procent toe en groeide het volume ruim 2 procent.

De postorderbedrijven en internetwinkels zetten ruim 5 procent meer om. Tankstations noteerden een omzetdaling van 0,3 procent.

De PDF bevat het volledige persbericht inclusief tabellen en grafieken.

Downloads