Bulk van grondstoffen uit Europa

Nederland haalt 68 procent van haar grondstoffen uit het buitenland. Deze grondstoffen komen voor twee derde uit Europese landen.

Grondstofbehoefte voor 68 procent uit import

Nederland importeerde 161 miljard kg grondstoffen voor binnenlands gebruik in 2010. Dit zijn met name fossiele brandstoffen als aardolie en gas, in mindere mate mineralen (zand, grind), biomassa (tarwe, sojabonen) en metaalerts. Deze import voorziet voor 68 procent in de Nederlandse grondstofbehoefte.

Aardolie wordt vooral gebruikt in de raffinaderijen voor het maken van onder andere benzine en diesel. Tarwe en sojabonen worden veel gebruikt voor het maken van veevoer. Voor metaalertsen zijn de Nederlandse hoogovens geheel afhankelijk van het buitenland.
Grondstoffen van eigen bodem zijn met name landbouwproducten zoals aardappelen en suikerbieten, en daarnaast aardgas, zand en klei.

Grondstofbehoefte en de import van grondstoffen in Nederland, 2010

Grondstofbehoefte en de import van grondstoffen in Nederland, 2010

Europa belangrijkste grondstoffenleverancier

De import van grondstoffen komt voor twee derde uit Europese landen. Veel fossiele brandstoffen zoals aardolie komen uit Rusland en Noorwegen, zand en grind uit de buurlanden, granen uit Frankrijk. Metaalertsen en sojabonen komen vooral uit Brazilië.

Import van grondstoffen naar werelddeel, 2010

Import van grondstoffen naar werelddeel, 2010

Indirecte afhankelijkheid grondstoffen drie keer hoger

Naast grondstoffen importeert Nederland ook halffabricaten en eindproducten. Om deze producten te maken, gebruiken bedrijven in het buitenland grondstoffen. Nederland is dus ook indirect afhankelijk van grondstoffen die in het buitenland gebruikt worden. Deze indirecte import van grondstoffen is drie keer zo hoog als de Nederlandse import van grondstoffen.

Voor metalen is dit zelfs negen keer zo hoog, want voor de import van metaalhoudende producten zoals auto’s is veel metaalerts nodig. Ook olie en gas worden veel gebruikt in de producten die Nederland invoert. Voor het maken van bijna alle soorten producten is immers energie nodig.

Grondstoffen die verwerkt zijn in goederenimport en import van grondstoffen, 2010

Grondstoffen die verwerkt zijn in goederenimport en import van grondstoffen, 2010

Roel Delahaye en Oscar Lemmers

Bron: Environmental accounts of the Netherlands 2011