Stijging afzetprijzen industrie even groot

De afzetprijzen van de Nederlandse industrie waren in september ruim 4 procent hoger dan in september 2011. De prijsstijging was vrijwel gelijk aan die in augustus.

Afzetprijzen industrie

Afzetprijzen industrie

Fabrikanten in de aardolieverwerkende industrie rekenden in september bijna 13 procent meer voor hun producten dan een jaar eerder. De prijsstijging is beduidend kleiner dan in augustus (ruim 17 procent). Ook producten van de voedings- en genotmiddelenindustrie en de chemische industrie waren duurder. De afzetprijzen van deze branches waren respectievelijk bijna 7 en ruim 3 procent hoger dan een jaar eerder. Producten van de basismetaalindustrie waren daarentegen bijna 6 procent goedkoper.

Index afzetprijzen industrie

Index afzetprijzen industrie

Ten opzichte van augustus stegen de afzetprijzen van de industrie in september met 0,5 procent. Met 0,8 procent was de prijsstijging op de binnenlandse markt groter dan die op de buitenlandse afzetmarkt (0,3 procent).

Meer cijfers staan op de themapagina Prijzen.

Voor meer conjunctuurinformatie zie: conjunctuurbericht.