Omzet detailhandel fractie hoger

De detailhandel behaalde in augustus bijna 1 procent meer omzet dan in augustus 2011. De door de detailhandel verkochte artikelen waren bijna 2 procent duurder. Het volume was ruim 1 procent kleiner dan een jaar eerder.

De omzet in de detailhandel wordt beïnvloed door de samenstelling van de koopdagen. De samenstelling van de koopdagen was in augustus gunstiger dan een jaar eerder. Na correctie voor dit effect daalt de omzet met bijna 2 procent en krimpt het omzetvolume met ongeveer 4 procent.

De omzet van winkels in de non-foodsector was in augustus 5 procent lager dan een jaar eerder. Winkels in woninginrichtingartikelen leden de grootste omzetverliezen. Ook kledingzaken hadden te maken met een forse omzetdaling. Binnen de non-food sector behaalden alleen drogisterijen meer omzet dan een jaar eerder. De gunstiger samenstelling van de koopdagen had een positief effect van ruim 2 procent op de omzet van winkels in de non-foodsector.

De omzet van de winkels in voedings- en genotmiddelen was 7 procent hoger dan in augustus 2011. Na correctie voor het koopdageffect bleef daar 2 procent van over. Postorderbedrijven en internetwinkels hadden een omzettoename van ruim 8 procent. De omzet van tankstations steeg met meer dan 3 procent.

In 2011 behaalden de winkeliers in de non-food sector 47 procent van de totale detailhandelsomzet. Winkels in voedings- en genotmiddelen en tankstations realiseerden respectievelijk 36 en 12 procent van de omzet. De resterende 5 procent kwam voor rekening van detailhandelaren zonder winkel, waaronder markthandelaren, postorderbedrijven en verkopers via internet.

De in dit bericht gepubliceerde cijfers zijn bijgesteld ten opzichte van het op 16 oktober 2012 gepubliceerde bericht over de detailhandel. De cijfers zijn bijgesteld op grond van de meest recente gegevens.

Omzet detailhandel

Omzet detailhandel

Meer cijfers staan op de themapagina Handel en Horeca.

Voor meer conjunctuurinformatie zie: conjunctuurbericht.