Minder vaak partneralimentatie, maar wel een hoger bedrag

In 2011 werd bij bijna een op de zes echtscheidingen partneralimentatie toegewezen door de rechter. Dat is wat minder vaak dan tien jaar geleden, maar de bedragen zijn wel hoger geworden. Het aantal toewijzingen van kinderalimentatie is in dezelfde periode niet veel veranderd, terwijl de bedragen veel minder sterk zijn gestegen dan bij de partneralimentatie.

Partneralimentatie bij een op de zes echtscheidingen

In 2011 heeft de rechter 5,2 duizend keer alimentatie toegewezen aan de vrouw. Dat is bij bijna 16 procent van de echtscheidingen die in dat jaar door de rechter werden afgedaan. In 2001 was dit nog bijna 18 procent. Toen ging het in de helft van de gevallen om een bedrag van meer dan 450 euro per maand. In 2011 was dit mediane alimentatiebedrag toegenomen tot 650 euro. Deze stijging van 44 procent is twee keer zo groot als de inflatie over deze periode.

De snelle toename komt voor een deel doordat de gemiddelde leeftijd bij scheiding hoger is geworden. Omdat bij een hogere leeftijd veelal hogere inkomens horen, leidt dit ook tot hogere alimentatiebedragen. Alimentatiebetaling van de vrouw aan de man komt bij minder dan 1 procent van de echtscheidingen voor.

Partner- en kinderalimentatie, mediane bedrag per maand

Partner- en kinderalimentatie, mediane bedrag per maand

Een zesde van de alimentatiegerechtigden krijgt meer dan 1 600 euro

De alimentatiebedragen kunnen, afhankelijk van de inkomenssituatie van de voormalige partners, behoorlijk verschillen. In een derde van de gevallen waarbij in 2011 alimentatie werd toegekend, gaat het om een maandelijks bedrag van minder dan 400 euro, bij een zesde is dit meer dan 1 600 euro.

Partneralimentatie naar maandelijks bedrag, 2011

Partneralimentatie naar maandelijks bedrag, 2011

Kinderalimentatie

Jaarlijks wijst de rechter bij bijna zes op de tien echtscheidingen waarbij minderjarige kinderen zijn betrokken, alimentatie toe aan de kinderen. In 2011 ging het in meer dan de helft van de gevallen om meer dan 300 euro per maand. Dit bedrag is 23 procent hoger dan tien jaar geleden, een stijging die vrijwel gelijk is aan de inflatie over deze periode. De kinderalimentatie hangt uiteraard af van het aantal kinderen dat bij de scheiding is betrokken. Bij één minderjarig kind ging het in een op de tien zaken om een bedrag van meer dan 500 euro. Bij twee of meer kinderen was dit drie keer zo vaak het geval.

Kinderalimentatie naar maandelijks bedrag en kindertal, 2011

Kinderalimentatie naar maandelijks bedrag en kindertal, 2011

John de Winter en Arno Sprangers

Bron StatLine: