Inflatie onveranderd

De inflatie kwam in september uit op 2,3 procent, net als in juli en augustus. Het duurder worden van vliegtickets had een verhogend effect op de inflatie in september. De prijsontwikkeling van nieuwe auto’s had daarentegen een verlagend effect. Per saldo bleef de inflatie onveranderd. De inflatie wordt berekend uit de stijging van de consumentenprijsindex (CPI) ten opzichte van dezelfde maand een jaar eerder.

Duurdere huisvesting, water en energie en hogere prijzen voor vervoer droegen respectievelijk 0,7 en 0,6 procentpunt bij aan de inflatie van 2,3 procent in september. Recreatie en cultuur zorgden voor 0,2 procentpunt inflatie, evenveel als voedingsmiddelen en alcoholvrije dranken. De uitgaven van consumenten in het buitenland leverden ook een bijdrage van 0,2 procentpunt. Andere goederen en diensten droegen in mindere mate bij aan de inflatie.

Om de inflatie tussen de lidstaten van de Europese Unie te kunnen vergelijken worden geharmoniseerde prijsindices (HICP) berekend. Volgens deze methode kwam de inflatie in Nederland in september uit op 2,5 procent, net als een maand eerder. Voor de eurozone berekende Eurostat, het Europees statistisch bureau, een inflatie van 2,6 procent. Dit is gelijk aan de inflatie in augustus. Voor de Europese Centrale Bank (ECB) is de hoogte van de inflatie in de eurozone een belangrijk richtsnoer bij het bepalen van het rentepeil. Volgens de ECB heerst er prijsstabiliteit als de inflatie in de eurozone in de buurt van de 2 procent ligt.

Inflatie

Inflatie

Meer cijfers staan op de themapagina Prijzen.

Meer weten over inflatie? Bekijk het CBS-filmpje op YouTube.

Voor meer conjunctuurinformatie zie: conjunctuurbericht.