Consument iets negatiever

De stemming onder consumenten was in oktober iets negatiever dan in september. Het consumentenvertrouwen daalde 3 punten en kwam uit op -32. Het gemiddelde over de afgelopen twintig jaar komt uit op -8.

Samenstelling Consumentenvertrouwen

Samenstelling Consumentenvertrouwen

De lichte verslechtering in oktober komt door een afname van de koopbereidheid. Deze deelindicator daalde 4 punten en kwam uit op -24. Consumenten vonden vooral de tijd voor het doen van grote aankopen, zoals wasmachines en televisies, aanzienlijk ongunstiger. Ze waren ook wat somberder over hun financiële situatie  

Het oordeel over het economische klimaat veranderde niet. De deelindicator bleef -44.

Consumentenvertrouwen, seizoengecorrigeerd

Consumentenvertrouwen, seizoengecorrigeerd

Meer cijfers staan in het dossier Conjunctuur.

Meer weten over consumentenvertrouwen? Bekijk het CBS filmpje op YouTube.

Voor meer conjunctuurinformatie zie: conjunctuurbericht.