Omzet detailhandel fors lager

De detailhandel behaalde in juli 4 procent minder omzet dan in juli 2011. De door de detailhandel verkochte artikelen waren bijna 2 procent duurder. Het volume was dan ook bijna 6 procent kleiner dan een jaar eerder.

De omzet in de detailhandel wordt beïnvloed door de samenstelling van de koopdagen. Met een vrijdag en zaterdag minder en een maandag en dinsdag meer was deze in juli 2012 aanzienlijk minder gunstig dan in juli 2011. Het negatieve effect hiervan op de omzet wordt geraamd op ongeveer 3 procent.

Met 7 procent nam de omzet van winkels in de non-foodsector in juli het meest af. Winkels in consumentenelektronica, woninginrichting en bovenkleding leden de grootste omzetverliezen. De omzet van doe-het-zelfzaken, textielsupermarkten en winkels in huishoudelijke artikelen nam ook af, maar in mindere mate. Binnen de non-food sector behaalden alleen drogisterijen meer omzet dan een jaar eerder.

De omzet van de winkels in voedings- en genotmiddelen was ruim 1 procent lager. Bij de tankstations was er een afname van ruim 3 procent. Postorderbedrijven en internetwinkels zetten daarentegen 13 procent meer om dan in juli 2011.

In 2011 behaalden de winkeliers in de non-food sector 47 procent van de totale detailhandelsomzet. Winkels in voedings- en genotmiddelen en tankstations realiseerden respectievelijk 36 en 12 procent van de omzet. De resterende 5 procent kwam voor rekening van detailhandelaren zonder winkel, waaronder markthandelaren, postorderbedrijven en verkopers via internet.

De in dit bericht gepubliceerde cijfers zijn bijgesteld ten opzichte van het op 13 september 2012 gepubliceerde bericht over de detailhandel. De cijfers zijn bijgesteld op grond van de meest recente gegevens.

Omzet detailhandel

Omzet detailhandel

Meer cijfers staan op de themapagina Handel en Horeca.

Voor meer conjunctuurinformatie zie: conjunctuurbericht.