Inflatie stabiel op 2,3 procent

  • Vliegtickets verhogen inflatie
  • Nieuwe auto’s verlagen inflatie
  • Inflatie in Nederland blijft lager dan in de eurozone

De inflatie is in september niet gewijzigd. Net als in de voorgaande twee maanden waren de prijzen voor consumenten gemiddeld 2,3 procent hoger dan een jaar eerder. Dit blijkt uit cijfers van het CBS.

Vliegtickets waren in september 2012 ruim 15 procent duurder dan in september vorig jaar. Dit had een verhogend effect op de inflatie. Nieuwe auto’s waren in september goedkoper dan in augustus, wat een verlagend effect op de inflatie heeft gehad. Hierdoor bleef de inflatie gelijk aan die van juli en augustus.

De inflatie volgens de Europees geharmoniseerde methode (HICP) was in Nederland net als in augustus 2,5 procent. De inflatie in de eurozone is met 0,1 procentpunt gestegen naar 2,7 procent en bleef in september hoger dan de inflatie in Nederland.

De PDF bevat het volledige persbericht inclusief tabellen en grafieken.

Downloads