Stijging afzetprijzen industrie groter

De afzetprijzen van de Nederlandse industrie waren in augustus ruim 4 procent hoger dan in augustus 2011. In juli waren de producten van de industrie bijna 2 procent duurder dan een jaar eerder. Augustus was de tweede maand op rij waarin de prijsstijging groter was dan een maand eerder. Dit komt vooral door de prijsontwikkeling in de aardolieverwerkende industrie.

De afzetprijzen van de aardolieverwerkende industrie waren in augustus bijna 18 procent hoger dan een jaar eerder. De prijsstijging is veel groter dan in juli (7 procent) en juni (2 procent). Zonder de aardolieverwerkende industrie waren de producten van de industrie in augustus bijna 2 procent duurder en in juli bijna 1 procent.

Afzetprijzen industrie

Afzetprijzen industrie

Fabrikanten van voeding, dranken en tabak rekenden ook fors meer voor hun producten dan in augustus 2011. Producten van de basismetaalindustrie waren daarentegen goedkoper. De afzetprijzen van deze branche waren voor de zevende maand op rij lager dan een jaar eerder en de daling wordt groter. 

Index afzetprijzen industrie

Index afzetprijzen industrie

Ten opzichte van juli stegen de afzetprijzen van de industrie in augustus met 1,9 procent. Met 2,2 procent was de prijsstijging op de buitenlandse markt groter dan die op de binnenlandse markt (1,4 procent).

Meer cijfers staan op de themapagina Prijzen.

Voor meer conjunctuurinformatie zie: conjunctuurbericht.