Omzet expediteurs stijgt licht

In het tweede kwartaal van 2012 steeg de omzet van de expediteurs met 3 procent. In 2011 steeg de omzet nog met bijna 6 procent tot 13 miljard euro. Expediteurs hebben te lijden onder de minder grote vrachtvolumes maar er was nog steeds sprake van een plus.

Omzet tweede kwartaal afgevlakt

De omzetontwikkeling van de tussenpersonen vrachtvervoer, veelal expediteurs, was in het tweede kwartaal van dit jaar vrijwel gelijk aan die in het eerste. Hoewel de omzet licht steeg, met 3 procent, vlakte de stijging verder af doordat het vervoerde volume afnam. Immers, als er minder handel is, zullen de transporteurs minder vervoeren en valt er voor de tussenpersonen in het vrachtvervoer minder te regelen.

Ontwikkeling omzet tussenpersonen vrachtvervoer

Ontwikkeling omzet tussenpersonen vrachtvervoer

Logistiek goed voor 13 miljard euro aan omzet in 2011

Tussenpersonen vrachtvervoer zijn echte logistieke dienstverleners die een breed pakket aan logistieke diensten aanbieden. In totaal zetten zij bijna 13 miljard euro om in 2011. Vier vijfde daarvan halen zij uit expeditieactiviteiten. De overige 20 procent genereren zij veelal uit andere logistieke diensten zoals laad-, los- en overslagactiviteiten, value added logistics, opslagactiviteiten, maar ook uit goederenvervoer.

Omzetverdeling tussenpersonen vrachtvervoer naar activiteit, 2011

Omzetverdeling tussenpersonen vrachtvervoer naar activiteit, 2011

Veel faillissementen eind 2011

Ook uit de aantallen faillissementen blijkt dat de tussenpersonen vrachtvervoer de gevolgen ondervinden van de crisis. Die heeft vooral in het laatste kwartaal van 2011 geleid tot een aanzienlijk aantal faillissementen. In 2011 gingen 52 bedrijven failliet van de ruim 2 600 actieve bedrijven. In 2012 zijn tot dusver 20 bedrijven failliet gegaan.

Faillissementen tussenpersonen vrachtvervoer

Faillissementen tussenpersonen vrachtvervoer

Robbert de Ruijter

Bron: StatLine, Transportbedrijven; omzetontwikkeling, SBI 2008