Groei uitvoer in juni minder groot

Het volume van de uitvoer van goederen was in juni bijna 5 procent groter dan een jaar eerder. In mei bedroeg de groei bijna 9 procent. Het volume van de invoer nam in juni met 2 procent toe. Ook dit is lager dan in mei toen de invoergroei 6 procent was. De volumecijfers zijn gecorrigeerd voor werkdageffecten.

De waarde van de goederenuitvoer kwam uit op 36,1 miljard euro. Dat is ruim 8 procent meer dan een jaar eerder. De invoerwaarde steeg met 5 procent tot 31,9 miljard euro. Het handelsoverschot bedroeg daarmee 4,2 miljard euro. Dat is 1,3 miljard euro meer dan in juni 2011. De waardecijfers zijn niet gecorrigeerd voor werkdageffecten. Juni had in 2012 een werkdag meer dan in 2011.

De uitvoerwaarde van grondstoffen en minerale brandstoffen was fors hoger dan een jaar eerder. Ook de invoer van machines en transportmiddelen kende een sterke toename.

Net als in de voorgaande maanden nam de waarde van de export naar niet-EU-landen veel sterker toe dan de export naar EU-landen.

De uitvoerprijzen waren 0,7 procent hoger dan een jaar eerder. De invoerprijzen stegen met 1,3 procent. De ruilvoet van de buitenlandse goederenhandel is daarmee ten opzichte van juni 2011 verslechterd.

De Exportradar van augustus toont vooral verslechteringen. In de voorgaande maanden verslechterden de omstandigheden voor de export ook al.

De in dit bericht gepubliceerde cijfers zijn bijgesteld ten opzichte van het eerder gepubliceerde bericht over de internationale handel van 10 augustus 2012. De bijstellingen zijn een gevolg van nieuwe en meer uitgebreide informatie.

Uitvoer goederen (werkdaggecorrigeerd volume)

Uitvoer goederen (werkdaggecorrigeerd volume)

Meer cijfers staan op de themapagina Internationale handel.