Meer voorraden industrie

De ondernemers in de industrie hadden in mei bijna 3 procent meer voorraad gereed product dan in mei 2011. De toename was iets groter dan die in april (1,5 procent). De index van de voorraden gereed product (2005=100) kwam uit op 108,3 versus 105,6 in april.

Voorraad gereed product industrie (volume)

Voorraad gereed product industrie (volume)

Oordeel over voorraden in juli verslechterd

Een eerste indicatie over het verdere verloop van de voorraad gereed product kan ontleend worden aan de Conjunctuurtest Industrie. Hierin wordt aan de ondernemers gevraagd of ze hun voorraad eindproduct als te groot (negatief), normaal of te klein (positief) beoordelen, gelet op de verwachte afzetontwikkelingen. Deze cijfers zijn twee maanden eerder beschikbaar dan de voorraadindex.

Het oordeel van de ondernemers over de voorraden is in juli verslechterd. Het saldo kwam uit op -5,5. In juni was dit -3. Het aantal ondernemers dat de voorraden te groot vindt is al meer dan een jaar groter dan het aantal dat de voorraden te klein vindt. In de eerste helft van 2012 veranderde het saldo maar weinig. De toename van de voorraden is na de zomer van 2011 geleidelijk minder groot geworden.

Oordeel voorraad gereed product industrie

Oordeel voorraad gereed product industrie

Meer cijfers staan op de themapagina Industrie en energie.