Forse terugval omzet detailhandel

De detailhandel behaalde in april bijna 9 procent minder omzet dan een jaar eerder. In maart was er een toename van ruim 2 procent. De door de detailhandel verkochte artikelen waren 2 procent duurder dan in april 2011, het omzetvolume was bijna 11 procent kleiner.

De omzet in de detailhandel wordt beïnvloed door de samenstelling van de koopdagen. Deze was in april 2012 aanzienlijk minder gunstig dan in april 2011. De maand telde een vrijdag en een zaterdag minder en een zondag en een maandag meer dan een jaar eerder. Het negatieve effect van deze verschillen op de omzet wordt geraamd op 5 procent.

De winkels in de non-foodsector leden het grootste omzetverlies. Hun omzet was bijna 13 procent lager dan in april 2011. Winkels in bovenkleding, textielsupermarkten en doe-het-zelfzaken leden elk omzetverliezen van meer dan 15 procent. Ook winkels in huishoudelijke artikelen en woninginrichtingartikelen kregen forse klappen. Winkels in consumentenelektronica behaalden, als enige in de non-foodbranche, iets meer omzet.

De omzet van de winkels in voedings- en genotmiddelen was 6 procent lager. Tankstations behaalden 3 procent minder omzet. Behalve winkels en tankstations maken ook postorderbedrijven en internetwinkels deel uit van de detailhandel. Zij behaalden bijna 5 procent meer omzet dan in april 2011.

De in dit bericht gepubliceerde cijfers zijn bijgesteld ten opzichte van het op 14 juni 2012 gepubliceerde bericht over de detailhandel. De cijfers zijn bijgesteld op grond van de meest recente gegevens.

Omzet detailhandel

2012-07-04-m16

Meer cijfers staan op de themapagina Handel en Horeca.