Bijzondere bijstand

Bijstand die alleen wordt verstrekt als iemand in bijzondere omstandigheden verkeert en daardoor hogere kosten heeft dan de kosten waarin de algemene bijstandsuitkering voorziet. Het gaat om alle bijstand die wordt verstrekt boven op de algemene bijstandsuitkering (basisnorm plus toeslagen) óf boven op een ander inkomen of uitkering (arbeid, AOW, WAZ, Wajong, etc.). Er vindt altijd een inkomenstoets plaats.

In dit artikel worden alleen de personen vanaf 18 jaar in beschouwing genomen die een individuele bijzondere bijstandsuitkering ontvingen. De genoemde bedragen hebben betrekking op álle bijzondere bijstand aan personen, ongeacht hun leeftijd en zowel categoriaal als niet-categoriaal verstrekt.

Bij niet-categoriale bijzondere bijstand wordt de behoefte van iedere individuele aanvrager door de gemeente getoetst; bij categoriale bijzondere bijstand (d.w.z. bijzondere bijstand voor specifieke bevolkingsgroepen als ouderen en gehandicapten, ouders met jonge schoolgaande kinderen) is er geen of slechts een marginale individuele toetsing.