Universiteiten en hogescholen grootste gasverbruikers

Universiteiten en hogescholen zijn in 2010 binnen de dienstensector gemiddeld de grootste gasverbruikers per vestigingsadres, gevolgd door de ziekenhuizen. Vervoersbedrijven zijn per aansluiting op het stroomnet de grootste elektriciteitsverbruikers. Dit blijkt uit de nieuwe CBS statistiek Aardgas- en elektriciteitsleveringen.

Verbruik van stroom en gas per vestiging en per branche, 2010

Verbruik van stroom en gas per vestiging en per branche, 2010

Dat hoger-onderwijsinstellingen en ziekenhuizen gemiddeld het meeste gas verbruiken, hangt samen met de grootte van de gebouwen en de eigen opwekkingsinstallaties voor stroom. In schoolgebouwen is ook het stroomverbruik hoog, maar het hoogst is dat voor vervoers- en opslagbedrijven door de openbaar-vervoerbedrijven (tram, trein en metro) die intensief van het openbare net gebruik maken.

Handel grootste energieverbruiker

Alle bedrijven in de groot- en detailhandel samen zijn in de dienstensector de grootste energieverbruikers in 2010: zij verbruiken 25 procent van de stroom en 20 procent van het gas. Dit heeft te maken met het grote aantal vestigingen. Het verbruik per vestiging is niet hoog. Vervoers- en opslagbedrijven verbruiken niet alleen per vestiging, maar ook absoluut de meeste stroom, te weten 13 procent van alle stroom in de sector.

Verbruik van stroom per branche, 2010

Verbruik van stroom per branche, 2010

Onderwijsvestigingen mogen dan veel gas en stroom verbruiken, dankzij het geringe aantal vestigingen komt het onderwijs niet voor in de topdrie van het totale gas- en stroomverbruik.

Verbruik van gas per branche, 2010

Verbruik van gas per branche, 2010

Remko Holtkamp, Ruud Luijendijk, Fatima El Messlaki en Jurrien Vroom

Bron: StatLine, Aardgas- en elektriciteitsleveringen; openbaar net aan bedrijven